2ᵉ Kleuterklas

met juf Stefanie

Veel spelletjes geleerd en gespeeld. Buiten - en binnenspelletjes. Nieuw spel: Antoinette wie heeft de bal? , Bert de Bever en Berenneuzen. Knutselen en schilderen kwam ook weer veel aan bod. Spelen in de huishoek met de dieren en in de bouwhoek leuke creaties. Project afval werd nog eens in de kijker gezet. Samen zingen met heel de school maar ook in de klas werd er gewerkt/gespeeld rond woordenschat ivm afval. Vrijdag waren we met weinig in de klas. Dan zijn we gaan spelen bij juf Lies.

Week van 9 maart

De vakantie is weer voorbij. De klas heeft een nieuwe indeling gekregen. De kleuters waren er enthousiast over. 'Wauw juf we hebben een nieuwe klas en nieuwe hoekjes :-) Ons ochtendlied is veranderd en we zingen nu samen 'fijn dat jij er bent'.  Onze huishoek is omgetoverd tot een dierenartsenpraktijk. Kleuters konden zich verkleden in de dokter of een dier. Ook knuffels liggen in de hoek die kunnen verzorgd worden. Een spuitje, een splinter, een windel rond de poot,... In de zandbak kwamen ze op het idee om een apeneiland te maken. Volgende week gaan we hiermee van start. We keken al naar foto's hoe zo een apeneiland eruit ziet.  In de kring leerden we woorden en kleuren en speelden hier een spelletje mee. Deze week konden we dit met twee spelen in de rustige hoek.  Als tussendoortjes gingen we nieuwe buitenspelletjes  leren, maar door het slechte weer hebben we veel aandacht besteed aan gezelschapsspelletjes. Spelen in de klas samen met de juf. Maar we hebben ook een leuke spelnamiddag gehad met de eerste kleuterklas.  Door te kijken in het prentenboek, zijn er weer leuke schilderwerkjes ontstaan.

Week van 2 maart

Carnaval

Deze week in de klas leefde er dus carnaval. We deden aan carnaval yoga samen met de superheld en zijn rode cape. We luisterden naar het verhaal 'Anna viert carnaval' en schminken ons net zoals Anna in een clown. Leerden ook het verschil tussen confetti en serpentines en danste net zoals Anna op gekke carnavalsmuziek. In de huishoek lagen verschillende verkleedkleren. Aan de spelletjestafel was er een puzzelmemory en confetti plakken en tellen. Als opdracht moesten we een clowntje knippen en in de juiste volgorde plakken. In de bouwhoek werden er weer hele fijne dingen gebouwd.

Week van 17 februari

Maandagochtend....'wauw zo mooi juf'. In de huishoek brandde er een mooi lichtjeshart. Een weekje werken rond Valentijn. We oefenden een gedichtje voor onze lieve mama's en papa's die we zo graag zien. We maakten een groot knutselwerk met nageltjes die we in een plank mochten timmeren. Nadien mochten we de plank schilderen en weven rond de nagels met wol. Luisteren naar liefdesliedjes. De juf stak ook een dansje in elkaar die we elke dag gingen oefenen in de turnzaal. Vrijdag 'special day' de kleuters kwamen in het rood/roze naar school en dansten voor heel de school. Op het einde van de dans hadden ze nog een speciaal kadootje...de papa van Sieger. Hij kwam de mama ten huwelijk vragen <3 Ooooooooh zo mooi en leuk om te zien. Wat een mooie afsluiter. Nogmaals een hele dikke proficiat.

Week van 10 februari

Onze week is gestart met Maria lichtmis. Samen naar de kerk om te zingen en het verhaal van Simeon te spelen en ook om ons zelfgemaakt kaarsje bij Maria te zetten. In de namiddag wandelden we naar de home. Daar speelden we ons verhaal nog een keertje voor de bewoners en zongen we ons liedje “er brandt een lichtje”. Nadien werden we verrast met lekkere pannenkoeken en limonade. De dag nadien...hoeraaaa voor LUCAS. 5 jaar, feesten en lekkere fruitbrochettes gemaakt. Onze bouwhoek hebben we veranderd met het toevoegen van mega bouwblokken en isomoplaten. Van de bouwtafel werd een racebaan gemaakt en in de zandtafel kwamen de dino's weer tot leven. De juf leerde ons ook een nieuw gezelschapsspel aan, heel plezant. 'Dier op dier' kunnen we nu dus ook alleen spelen. En buiten leerden we het spelletje 'Wolfje hoe laat is het?'

Week van 3 februari

Maandag een dagje verlof. Na een super geslaagde kaasavond. Dinsdag was de juf een dagje ziek maar jullie deden leuke dingen met juf Joke en juf Aurore. Het was feest voor Felix. Hoeraaaaaa 5 jaar! Woensdag heeft de juf hem natuurlijk nog een hele gelukkige verjaardag gewenst en zijn we buiten nog spelletjes gaan spelen. Tikkertje en verstoppertje. Luisteren naar het verhaaltje van Simeon en dit verhaal samen naspelen. We maakten ook allemaal een kaarsje om deze bij Maria in de kerk te zetten op 3 februari. De kleuters knipten reepjes geel of oranje papier en trokken rechte lijnen op een oude cd met decoratiestiften. In de huishoek wilden ze graag feest vieren. Samen met de kleuters maakten we een verjaardagskoffers. We knutselde slingers, feesthoedjes en taarten. Feesten kunnen ze als de beste :-) Aan de fijn motorische tafel regen er een aantal kleuters parels op een touw om een mooi ketting of armband te maken.

Week van 27 januari

Deze week werken we rond de kaasavond.We knutselen mooie dingen om de zaal te versieren. We werken ook allemaal aan een mooi groepswerk.En we proeven ook eens van de lekkere kinderschotel.

Week van 20 januari

Ons project Frozen werd verder gezet. De kleuters kwamen zelf met ideeën. Zo kwam er een grote bak met ijsblokken in. Hoe wordt water ijs? En hoe wordt ijs weer water? Dat konden de kinderen ontdekken. Er kwam ook een frigo in de klas. Frozen 2 is in de cinema, De kinderen waren hier veel over aan het vertellen. 'Juf wij willen een cinema maken.' 'Oké dat mogen jullie doen.' Zo werketen ze samen aan een cinemazaal en een film. Het werd heel leuk ingericht en speelden een leuk verhaal. Er werd zelf eten geserveerd aan de kinderen die naar de film kwamen kijken. Kindjes van het derde, eerste en thuisklas zijn ook komen kijken. Nadien werd de cinemazaal telkens gepoetst. Het was heel leuk om de kleuters bezig te zien en deden het fantastisch. Als afsluiter maakten we donderdag popcorn samen met juf Joke en keken we nadien samen naar de film van 'Frozen 1'. Een geslaagde week. Hop naar thema kaas en muizen (piep piep).

Week van 13 januari

Eerst en voor al een spetterend 2020! Na 2 weken vakantie zijn we er weer ingevlogen. 6 januari = 3 koningen. We maakten kronen en een cape. We lieten ons schminken in het bruin, rood of geel en oefenden een driekoningenlied. In de namiddag gingen we zingen in alle klasjes en we verdienden een lekker snoepje :-) In de hoeken werden nieuwe materialen gelegd. Al gauw kwamen ze tot leuk spel. Met de pvc buizen bouwden we met de juf een leuk huisje. Op de bouwtafel speelden we met de knikkerbaan. In de zandbak hadden we ook water, waar we met de bootjes en de waterdieren in konden spelen. In de huishoek namen we ons kacheltje weg en maakten er nu een koude hoek van.En zo ontstond het project “Frozen”. Vele kleuters hadden Frozen 2 gezien. We knipten sneeuwballen om in onze huishoek te zetten. We kleurden kleurplaten van Frozen. Maakten ook een grote Frozenpuzzel. We hielden ook samen een brainstorm over wat ze nog in de klas willen rond Frozen. Er kwamen leuke ideetjes, maar die ontdek je volgende week.

Week van 6 januari

Kerstmis

Week van 16 december

Thema Kerst! Lekker knus en gezellig in de onthaalhoek elkaar verwelkomen met een liedje op 'kling klokjes kling'. Natuurlijk mogen we hierbij de belletjes gebruiken. Onze grote kerstdoos samen uitpakken. Spannend, wat zit er daar toch allemaal in? Verkleedkleren, Playmobil van kerst, een kerstboom, handpopjes, ... Knutselen kwam veel aan bod. De klas versieren, kerstballen maken voor in de kerstboom, engeltjes schilderen via een stappenplan, ... en natuurlijk werken aan onze Nieuwjaarsbrief. Puzzels maken van Frozen en kerstbomen maken van plasticine. Maar ook ontdekken dat ons nieuw speelgoed van Sinterklaas ook op de rode kasten blijft hangen. Woensdag was er een voorstelling van 'viesvuilland'. We luisterden allemaal naar de prinses die ons om hulp kwam vragen om haar landje terug proper te maken. Een groot applaus voor ons want het is gelukt! Wat ik zeker niet mag vergeten...HIEPERDEPIEP HOERA voor Noham, 4 jaar! Vrijdag vierden we feest, maakten we een mooie tekening voor hem en smulden we van de lekkere cake en appels. Tot volgende week!

Week van 9 december

Uitkijken naar de komst van Sinterklaas en zwarte piet. Leuke tekeningen maken en kleurplaten kleuren. Onze kroon verder afwerken met stickers. In de bouwhoek bouwden we een stoomboot en speelden we zelf Sinterklaas en zwarte piet. Mooie pietjes maken met plasticine kwam ook aan bod. De kleuters deden dit super goed. Spelen in het speelhuisje en het paard liep over het dak met Sinterklaas op zijn rug. Liedjes beluisteren en zingen was ook super leuk. Ook ons liedje en dansje oefen voor de Sint. Het tempo ging steeds sneller maar we bleven dat goed doen .Donderdagavond hebben we onze pantoffel gezet met een wortel, een suikertje en een pintje bier. Ja hoor, hij is geweest!!! Weer veel nieuw speelgoed voor de klas. Er werd al mooi mee geknutseld en gebouwd. Ook de dino-puzzel stak snel in elkaar. Tot volgend jaar Sinterklaas.

Week van 2 december

Maandag kwamen we binnen in een gezellig klasje. De open haard stond aan, kikker zat in een zeteltje tv te kijken met een lekker tasje koffie en een koekje. Waffie de hond lag ook rustig te slapen. De kleuters speelden een echt gezinnetje, maar oei het kindje was ziek en we hebben geen dokter. De dag nadien stond de dokterstas klaar. In de gang met de fietsen en krijten op een groot stoomboot-bord. Aan de knutseltafel wilden ze graag al tekeningen van sinterklaas kleuren. De juf tekende de sint, de piet en een stoomboot. Kleuren, verven om ze een mooi kleurtje te geven. Uitknippen en nieten op een kroon, zo kan Sinterklaas en de zwarte pieten ons vrijdag bewonderen. Donderdag maakten we de klas donker en gaven we elkaar een massage op rustige muziek. Genieten deden we zeker en vast.

Week van 25 november

We gingen deze week van start met een gezamenlijk moment in de turnzaal over 'de week van de ophalers'. Wat is een vuilnisman? Waar rijden ze mee? Hoe kunnen we de ophalers deze week bedanken? We maakten allemaal een mooie tekening. Dinsdag konden we deze afgeven aan de vuilnisman. Hij kwam namelijk op bezoek in de school met zijn vuilniskar. Leuk om te zien hoe een vuilniskar werkt en er van dichtbij uitziet. Aan de knutseltafel moesten de kleuters een 'kindje' tekenen voor de juf. Al gauw kwam er iemand op het idee om een kindje te maken van papier en rietjes. Andere kleuters kwamen natuurlijk ook in de knutselhoek om een leuk mannetje te maken. We maakten met de hele klas ook een grote vuilniskar uit karton, knippen, scheuren, plakken, schilderen, kleuren met vette wasco. Wauw, dat heeft de kikkerklas super goed gedaan! Juf Aurore heeft ons dan ook heel goed geholpen. Op het einde van de week werden onze wafeldozen verplaats naar de Nijntjesklas. Wij gaan nu bouwen met grote houten blokken in verschillende vormen. Er werd zelfs al een auto mee gemaakt.

Week van 18 november

Het project 'zwerfvuil' is van start gegaan. Super leuk. Een liedje leren, vuil gaan rapen met de knijpers, het vuil sorteren,... We maakten met dopjes en een stuk touw ook een heel leuk knutselwerkje, een leuke slang. Dit konden we ook maken doordat de derde kleuterklas voor ons gaatjes in de dopjes timmerden. Ook al was het koud, de kleuters gingen toch graag picknicken buiten. De tafel werd mooi gedekt.

Week van 11 november

Na een weekje herfstvakantie hebben we weer flink gespeeld en geleerd in de klas. Een nieuw begroetingslied met bewegingen. Ons eierdoos geschilderd en geprikt, zodat we allemaal een mooi lampionnetje hadden voor de lichtstoet. Vrijdag zijn we liedjes gaan zingen in de home voor Sint-Maarten. In de huishoek waren we prinsen en prinsessen, die feestjes vierden met ballonnen en slingers en lekker eten. Buiten konden we aan de slag met takken, er werd al een mooi kamp gemaakt. In de speelhoek lagen er nieuwe puzzels, eentje was heel hard in trek en werd meerdere keren gemaakt in groep. De kleuters deden dit super goed. Op de bouwtafel werd er een kasteel gebouwd en gespeeld met de popjes. Een bewegingstussendoortje in de kring met gekleurde kaartjes en opdrachten, maar ook het spel 'de meester zegt...' hebben we gespeeld.

Week van 4 november

Het thema open en toe had succes. We leerden een versje met de vingers. We luisterden naar een verhaal over 'de tent' en plaatsten buiten zelf een tent om in te spelen. Tentje open, tentje toe. Knipopdracht om ons doosje voor oma en opa te versieren. Taaloefening, wat kan er open en toe, de kleuters mochten hier een foto van nemen. Knopen en ritsen leren toedoen. Bijna iedereen kan het alleen. Super! Onze huishoek werd een wasplaats. Wasmachine open, kleertjes erin, deurtje toe en wassen maar. Klaar? Deurtje open, kleren eruit en ophangen aan de het wasrek met wasspelden. Ook onze klaspop kikker en zijn vriendjes werden gewassen. Vrijdag kwamen we allemaal verkleed naar school. Brrrrr iedereen was eng verkleed voor Halloween. Verhaaltjes lezen in het donker met een zaklamp. Tekeningen kleuren van Halloween en pompoenen of spinnen beplakken met stickers. Juf Aurore meehelpen met het pannenkoekenbeslag en ook de appels in stukjes snijden. Pannenkoeken bakken en 's middags samen heerlijk smullen. Onze buikjes waren goed gevuld. Een fijne herfstvakantie!

Week van 21 oktober

Hallo iedereen. Wat een herfstweek, maandag wandelden we samen met de 1ste klklas naar het bos. We verzamelden blaadjes en vruchten in zakken en in onze bolderkarren gooiden we grote en kleine takken. We sleurden ook enorme takken mee naar de school. Hoe leuk was dat. In de klas leerden we weer een nieuw liedje 'Ozewizewo', samen zingen in de kring dat doen we graag. We luisterden ook naar een verhaal van 'kikker en de wind'. Met de wafeldozen maakten we weer super hoge torens. Donderdag begonnen we met het thema 'Open en toe' en we hadden meteen ook hulp van Fiona. Een meisje die ons kwam helpen op Youca-dag. Als we de klas binnenkwamen moesten we eerst het gordijntje opendoen. En in onze huishoek stond een wasmachine en droogrek. Op de knutseltafel konden we reepjes knippen in kleinere stukken en bij de spelletjes tafel lagen mannetjes die we konden aankleden in de juiste kleur. Zo leerden we een jas met knopen dichtmaken en mutsen met velcro. En natuurlijk oefenen we flink om ons eigen jasje toe te krijgen.

Week van 14 oktober

Weer een leuke week achter de rug. De hoekjes waren na het thema verkeer een beetje aangepast met nieuw materiaal. Super leuk. Zo konden we in de bouwhoek iets bouwen met lege wafeldozen en stevige kartonnen planken. In de zandbak maakten we bergjes en vulkanen voor de dinosaurussen. De ontdekhoek ging open voor de eerste maal. Daar werd een bak gevuld met kastanjes. Hiermee kunnen ze tellen en patronen leggen. De kleuters ontdekten het verschil tussen tamme en wilde kastanjes. In de knutselhoek ontstonden er weer mooie knutselwerken. De kleuters knutselden een mooie kroon voor zichzelf en zelfs een toverstaf met een takje uit de natuur. We luisterden naar leuke verhalen uit boekjes die de kindjes mee hadden van thuis. Donderdag was het schrijfdans en oefenden we op het liedje 'ik wil zo graag een treintje zijn'.

Week van 7 oktober