2ᵉ Kleuterklas

met juf Stefanie

De laatste volledige week in de kikkerklas. Een week met volle zon. Zalig.
Buitenspelen kan dan zo fantastisch zijn. Ploeteren in het water, drogen in de zon, picknicken, spelen en afwassen in de waterbak, dansen op muziek,...
Binnen werd er af en toe gespeeld. Op vraag van de kleutertjes bracht de juf verkleedkleren mee van superhelden. Leuk om eens een held te zijn. Knutselen deden we ook nog met behulp van de knutselboekjes en we maakten ook allemaal een mooie zonnebloem met echte zonnebloempitten.
Vrijdag gingen we op stap. Met onze fluovest aan en een grijper in ons hand, gingen we door Melsbroek om deze weer proper te maken.

Week van 22 juni

We hebben een weekje enkele slakken op bezoek gehad. Huisjesslakken en naaktslakken. Onze onderzoeksvragen die we samen hadden opgesteld zijn allemaal beantwoord.
We zijn veel te weten gekomen over dit diertje.
Vraag maar aan jullie kleuter, ze zullen met veel enthousiasme er over vertellen.
Bij schrijfdans hebben een slak leren teken door een spiraal te tekenen.
Ze hebben dat goed gedaan.
Knutselen was ook weer in trek. Vlinders maken, rupsen, kikkers, kronen, toverstaf, ...
Het spelletje beestjes meppen vonden ze zeer plezant. Op de tafel liggen 6 insecten.
Een kleuter benoemt een insect de andere twee spelers moeten zo snel mogelijk op de prent meppen.
Het was een drukke, maar fijne week.

Week van 15 juni

Deze week hebben de kleuters iets leuks ontdekt. In hun vrachtwagen buiten zat een slak. Ze waren
allemaal dol enthousiast. We hebben een brainstorm gehouden en ze willen graag heel wat te weten
komen over de slak. Dit gaan we natuurlijk allemaal onderzoeken volgende week. We hebben
geknutseld voor vaderdag. Gewerkt met klei en geschilderd. Papa getekend en ook geverfd met verf
gemengd met zand. Ook een reuzewerkje gemaakt met vingerafdrukken waar we leuke kriebelbeestjes
van hebben gemaakt. Het gedichtje van vaderdag ging zeer vlot met de gebaren.De kleuters bouwden
ook een leuke stal voor het paard en muziek spelen was ook in trek. Tot volgende week.

Week van 8 juni

We zijn terug opgestart. Wat fijn om elkaar na lange tijd terug te zien. Weliswaar in andere omstandigheden maar alles verliep vlot.  De kleuters hebben al zeer leuk in de hoekjes gespeeld en ook de buitenhoek was in trek met het zonnetje.  Spelen in de waterbak, de zandbak, rollenspel aan de verteltafel, ... Starten aan de verrassing voor papa :)

Week van 2 juni

Veel spelletjes geleerd en gespeeld. Buiten - en binnenspelletjes. Nieuw spel: Antoinette wie heeft de bal? , Bert de Bever en Berenneuzen. Knutselen en schilderen kwam ook weer veel aan bod. Spelen in de huishoek met de dieren en in de bouwhoek leuke creaties. Project afval werd nog eens in de kijker gezet. Samen zingen met heel de school maar ook in de klas werd er gewerkt/gespeeld rond woordenschat ivm afval. Vrijdag waren we met weinig in de klas. Dan zijn we gaan spelen bij juf Lies.

Week van 9 maart

De vakantie is weer voorbij. De klas heeft een nieuwe indeling gekregen. De kleuters waren er enthousiast over. 'Wauw juf we hebben een nieuwe klas en nieuwe hoekjes :-) Ons ochtendlied is veranderd en we zingen nu samen 'fijn dat jij er bent'.  Onze huishoek is omgetoverd tot een dierenartsenpraktijk. Kleuters konden zich verkleden in de dokter of een dier. Ook knuffels liggen in de hoek die kunnen verzorgd worden. Een spuitje, een splinter, een windel rond de poot,... In de zandbak kwamen ze op het idee om een apeneiland te maken. Volgende week gaan we hiermee van start. We keken al naar foto's hoe zo een apeneiland eruit ziet.  In de kring leerden we woorden en kleuren en speelden hier een spelletje mee. Deze week konden we dit met twee spelen in de rustige hoek.  Als tussendoortjes gingen we nieuwe buitenspelletjes  leren, maar door het slechte weer hebben we veel aandacht besteed aan gezelschapsspelletjes. Spelen in de klas samen met de juf. Maar we hebben ook een leuke spelnamiddag gehad met de eerste kleuterklas.  Door te kijken in het prentenboek, zijn er weer leuke schilderwerkjes ontstaan.

Week van 2 maart

Carnaval

Deze week in de klas leefde er dus carnaval. We deden aan carnaval yoga samen met de superheld en zijn rode cape. We luisterden naar het verhaal 'Anna viert carnaval' en schminken ons net zoals Anna in een clown. Leerden ook het verschil tussen confetti en serpentines en danste net zoals Anna op gekke carnavalsmuziek. In de huishoek lagen verschillende verkleedkleren. Aan de spelletjestafel was er een puzzelmemory en confetti plakken en tellen. Als opdracht moesten we een clowntje knippen en in de juiste volgorde plakken. In de bouwhoek werden er weer hele fijne dingen gebouwd.

Week van 17 februari

Maandagochtend....'wauw zo mooi juf'. In de huishoek brandde er een mooi lichtjeshart. Een weekje werken rond Valentijn. We oefenden een gedichtje voor onze lieve mama's en papa's die we zo graag zien. We maakten een groot knutselwerk met nageltjes die we in een plank mochten timmeren. Nadien mochten we de plank schilderen en weven rond de nagels met wol. Luisteren naar liefdesliedjes. De juf stak ook een dansje in elkaar die we elke dag gingen oefenen in de turnzaal. Vrijdag 'special day' de kleuters kwamen in het rood/roze naar school en dansten voor heel de school. Op het einde van de dans hadden ze nog een speciaal kadootje...de papa van Sieger. Hij kwam de mama ten huwelijk vragen <3 Ooooooooh zo mooi en leuk om te zien. Wat een mooie afsluiter. Nogmaals een hele dikke proficiat.

Week van 10 februari

Onze week is gestart met Maria lichtmis. Samen naar de kerk om te zingen en het verhaal van Simeon te spelen en ook om ons zelfgemaakt kaarsje bij Maria te zetten. In de namiddag wandelden we naar de home. Daar speelden we ons verhaal nog een keertje voor de bewoners en zongen we ons liedje “er brandt een lichtje”. Nadien werden we verrast met lekkere pannenkoeken en limonade. De dag nadien...hoeraaaa voor LUCAS. 5 jaar, feesten en lekkere fruitbrochettes gemaakt. Onze bouwhoek hebben we veranderd met het toevoegen van mega bouwblokken en isomoplaten. Van de bouwtafel werd een racebaan gemaakt en in de zandtafel kwamen de dino's weer tot leven. De juf leerde ons ook een nieuw gezelschapsspel aan, heel plezant. 'Dier op dier' kunnen we nu dus ook alleen spelen. En buiten leerden we het spelletje 'Wolfje hoe laat is het?'

Week van 3 februari

Maandag een dagje verlof. Na een super geslaagde kaasavond. Dinsdag was de juf een dagje ziek maar jullie deden leuke dingen met juf Joke en juf Aurore. Het was feest voor Felix. Hoeraaaaaa 5 jaar! Woensdag heeft de juf hem natuurlijk nog een hele gelukkige verjaardag gewenst en zijn we buiten nog spelletjes gaan spelen. Tikkertje en verstoppertje. Luisteren naar het verhaaltje van Simeon en dit verhaal samen naspelen. We maakten ook allemaal een kaarsje om deze bij Maria in de kerk te zetten op 3 februari. De kleuters knipten reepjes geel of oranje papier en trokken rechte lijnen op een oude cd met decoratiestiften. In de huishoek wilden ze graag feest vieren. Samen met de kleuters maakten we een verjaardagskoffers. We knutselde slingers, feesthoedjes en taarten. Feesten kunnen ze als de beste :-) Aan de fijn motorische tafel regen er een aantal kleuters parels op een touw om een mooi ketting of armband te maken.

Week van 27 januari

Deze week werken we rond de kaasavond.We knutselen mooie dingen om de zaal te versieren. We werken ook allemaal aan een mooi groepswerk.En we proeven ook eens van de lekkere kinderschotel.

Week van 20 januari

Ons project Frozen werd verder gezet. De kleuters kwamen zelf met ideeën. Zo kwam er een grote bak met ijsblokken in. Hoe wordt water ijs? En hoe wordt ijs weer water? Dat konden de kinderen ontdekken. Er kwam ook een frigo in de klas. Frozen 2 is in de cinema, De kinderen waren hier veel over aan het vertellen. 'Juf wij willen een cinema maken.' 'Oké dat mogen jullie doen.' Zo werketen ze samen aan een cinemazaal en een film. Het werd heel leuk ingericht en speelden een leuk verhaal. Er werd zelf eten geserveerd aan de kinderen die naar de film kwamen kijken. Kindjes van het derde, eerste en thuisklas zijn ook komen kijken. Nadien werd de cinemazaal telkens gepoetst. Het was heel leuk om de kleuters bezig te zien en deden het fantastisch. Als afsluiter maakten we donderdag popcorn samen met juf Joke en keken we nadien samen naar de film van 'Frozen 1'. Een geslaagde week. Hop naar thema kaas en muizen (piep piep).

Week van 13 januari

Eerst en voor al een spetterend 2020! Na 2 weken vakantie zijn we er weer ingevlogen. 6 januari = 3 koningen. We maakten kronen en een cape. We lieten ons schminken in het bruin, rood of geel en oefenden een driekoningenlied. In de namiddag gingen we zingen in alle klasjes en we verdienden een lekker snoepje :-) In de hoeken werden nieuwe materialen gelegd. Al gauw kwamen ze tot leuk spel. Met de pvc buizen bouwden we met de juf een leuk huisje. Op de bouwtafel speelden we met de knikkerbaan. In de zandbak hadden we ook water, waar we met de bootjes en de waterdieren in konden spelen. In de huishoek namen we ons kacheltje weg en maakten er nu een koude hoek van.En zo ontstond het project “Frozen”. Vele kleuters hadden Frozen 2 gezien. We knipten sneeuwballen om in onze huishoek te zetten. We kleurden kleurplaten van Frozen. Maakten ook een grote Frozenpuzzel. We hielden ook samen een brainstorm over wat ze nog in de klas willen rond Frozen. Er kwamen leuke ideetjes, maar die ontdek je volgende week.

Week van 6 januari

Kerstmis

Week van 16 december

Thema Kerst! Lekker knus en gezellig in de onthaalhoek elkaar verwelkomen met een liedje op 'kling klokjes kling'. Natuurlijk mogen we hierbij de belletjes gebruiken. Onze grote kerstdoos samen uitpakken. Spannend, wat zit er daar toch allemaal in? Verkleedkleren, Playmobil van kerst, een kerstboom, handpopjes, ... Knutselen kwam veel aan bod. De klas versieren, kerstballen maken voor in de kerstboom, engeltjes schilderen via een stappenplan, ... en natuurlijk werken aan onze Nieuwjaarsbrief. Puzzels maken van Frozen en kerstbomen maken van plasticine. Maar ook ontdekken dat ons nieuw speelgoed van Sinterklaas ook op de rode kasten blijft hangen. Woensdag was er een voorstelling van 'viesvuilland'. We luisterden allemaal naar de prinses die ons om hulp kwam vragen om haar landje terug proper te maken. Een groot applaus voor ons want het is gelukt! Wat ik zeker niet mag vergeten...HIEPERDEPIEP HOERA voor Noham, 4 jaar! Vrijdag vierden we feest, maakten we een mooie tekening voor hem en smulden we van de lekkere cake en appels. Tot volgende week!

Week van 9 december

Uitkijken naar de komst van Sinterklaas en zwarte piet. Leuke tekeningen maken en kleurplaten kleuren. Onze kroon verder afwerken met stickers. In de bouwhoek bouwden we een stoomboot en speelden we zelf Sinterklaas en zwarte piet. Mooie pietjes maken met plasticine kwam ook aan bod. De kleuters deden dit super goed. Spelen in het speelhuisje en het paard liep over het dak met Sinterklaas op zijn rug. Liedjes beluisteren en zingen was ook super leuk. Ook ons liedje en dansje oefen voor de Sint. Het tempo ging steeds sneller maar we bleven dat goed doen .Donderdagavond hebben we onze pantoffel gezet met een wortel, een suikertje en een pintje bier. Ja hoor, hij is geweest!!! Weer veel nieuw speelgoed voor de klas. Er werd al mooi mee geknutseld en gebouwd. Ook de dino-puzzel stak snel in elkaar. Tot volgend jaar Sinterklaas.

Week van 2 december

Maandag kwamen we binnen in een gezellig klasje. De open haard stond aan, kikker zat in een zeteltje tv te kijken met een lekker tasje koffie en een koekje. Waffie de hond lag ook rustig te slapen. De kleuters speelden een echt gezinnetje, maar oei het kindje was ziek en we hebben geen dokter. De dag nadien stond de dokterstas klaar. In de gang met de fietsen en krijten op een groot stoomboot-bord. Aan de knutseltafel wilden ze graag al tekeningen van sinterklaas kleuren. De juf tekende de sint, de piet en een stoomboot. Kleuren, verven om ze een mooi kleurtje te geven. Uitknippen en nieten op een kroon, zo kan Sinterklaas en de zwarte pieten ons vrijdag bewonderen. Donderdag maakten we de klas donker en gaven we elkaar een massage op rustige muziek. Genieten deden we zeker en vast.

Week van 25 november

We gingen deze week van start met een gezamenlijk moment in de turnzaal over 'de week van de ophalers'. Wat is een vuilnisman? Waar rijden ze mee? Hoe kunnen we de ophalers deze week bedanken? We maakten allemaal een mooie tekening. Dinsdag konden we deze afgeven aan de vuilnisman. Hij kwam namelijk op bezoek in de school met zijn vuilniskar. Leuk om te zien hoe een vuilniskar werkt en er van dichtbij uitziet. Aan de knutseltafel moesten de kleuters een 'kindje' tekenen voor de juf. Al gauw kwam er iemand op het idee om een kindje te maken van papier en rietjes. Andere kleuters kwamen natuurlijk ook in de knutselhoek om een leuk mannetje te maken. We maakten met de hele klas ook een grote vuilniskar uit karton, knippen, scheuren, plakken, schilderen, kleuren met vette wasco. Wauw, dat heeft de kikkerklas super goed gedaan! Juf Aurore heeft ons dan ook heel goed geholpen. Op het einde van de week werden onze wafeldozen verplaats naar de Nijntjesklas. Wij gaan nu bouwen met grote houten blokken in verschillende vormen. Er werd zelfs al een auto mee gemaakt.

Week van 18 november

Het project 'zwerfvuil' is van start gegaan. Super leuk. Een liedje leren, vuil gaan rapen met de knijpers, het vuil sorteren,... We maakten met dopjes en een stuk touw ook een heel leuk knutselwerkje, een leuke slang. Dit konden we ook maken doordat de derde kleuterklas voor ons gaatjes in de dopjes timmerden. Ook al was het koud, de kleuters gingen toch graag picknicken buiten. De tafel werd mooi gedekt.

Week van 11 november