3ᵉ Kleuterklas

met juf Lies

Week van 22 juni

We verdelen de klas in 5 groepen. Elke groep krijgt 4 puzzels, deze puzzels moeten ze samen zo snel mogelijk maken.
De zandbak maken we leeg zodat we hier water kunnen in doen. Daarna starten we met het afwassen van het speelgoed.
We leren ons diplomalied. De kleuters oefenen dit ook zelf tijdens het vrije spel.
Deze week werd er weer hard gebouwd in de bouwhoek. Verschillende garages, snelle wegen,… werden gebouwd.
Door corona kunnen we niet op bezoek in het eerste leerjaar. Maar daar hebben we een oplossing voor… we videobellen met juf Marijke en we stellen haar enkele vraagjes die we op voorhand hadden bedacht.
Door te denken aan het eerste leerjaar, krijgen enkele kleuters echt zin om schooltje te spelen. Ze verschuiven de tafel van de schrijfhoek en zetten het voor het krijtbord.
We gaan nog eens op stap door Melsbroek en gaan zwerfvuil rapen. Spijtig genoeg konden we weer heel veel vuil in onze zak gooien…
We houden een loting in de klas… elke kleuter mag een nummertje trekken. We kijken op het grondplan waar hun nummertje te vinden is. Op deze plaats zullen hun mama en papa zitten tijdens de diploma-uitreiking.

Week van 15 juni

Hip hip hip hoera, Hanna, Nisrine en Viki zijn deze week jarig!
We maken een ijssalon van onze winkel, hier maken we prijslijsten en menukaarten voor.
De kleuters willen dan ook een strand en een zee in de klas. We zoeken een blauw laken en we vinden ook een zwembadje. Dit is onze zee. In de zee zwemmen vissen en varen bootjes, enkele kleuters maken dit.
Er liggen ook werkblaadjes die de kleuters mogen maken.
Met de strijkparels kunnen de kleuters ijsjes maken.
We spelen het spel ‘wat is er anders?’ eerst met voorwerpen en daarna veranderen we iets aan een persoon.
De kleuters mogen een zandkasteel maken op papier. Hiervoor volgen ze een stappenplan.
We luisteren naar het verhaal van Jona en leren hier ook een liedje van.
Schrijfdans de trein (we schrijven de lussen).
We maken een toverijsje, hiervoor volgen we ook een stappenplan.
De kleuters mogen ook een zoutkrijt-drankje maken

Week van 8 juni

We ontdekken de letterponsen en stempels, hiermee maken we briefjes.
Hip hip hip hoera! We vieren Lennert, Liv, Jens en Wout hun verjaardag.
We spelen het spel ‘wie ben ik?’ de kleuters stellen elkaar vragen om zo te achterhalen welk kaartje op
hun hoofd staat.Monopoly leren we deze week ook spelen.
Schrijfdans: de trein.
Bewegen zoals een trein, stappen over de lussen en ze daarna zelf proberen te tekenen.
Daarna tekenen we ook een trein volgens stappenplan.
Ondertussen werken we ook verder aan ons Vaderdag cadeau.

Week van 2 juni

Eindelijk terug naar school! Wat een blij weerzien! We houden een kringgesprek over alles wat we de afgelopen weken hebben gedaan. Vanaf nu moeten we ook in onze eigen ‘blauwe bubbel’ blijven. We visualiseren dit door onze namen in de blauwe bubbel te schrijven. Handen geven, knuffelen, spelen,… al deze dingetjes mogen we niet meer doen met de andere kleuters die niet in onze blauwe bubbel zitten. We luisteren naar het verhaal ‘de corona’s op gezinsvakantie’. We moeten nu onze handen HEEL VEEL gaan wassen, dit vraagt wat oefening! We starten ook met het maken van onze Vaderdagcadeau. Kleuters die willen kunnen enkele werkbladen maken.

Week van 9 maart

De kleuters hebben van alles opgevangen over het corona virus, ze zijn hier heel erg mee bezig. We bekijken een aflevering van Karrewiet. Daarna willen de kleuters zelf aan de slag gaan om een nieuwsuitzending te maken. Ze zoeken een naam… ‘studio de zandkorrel’. Daarna bedenken ze vragen die ze aan bepaalde personen kunnen gaan stellen. Een cameraman/vrouw filmt de interviewer. We spelen verstoppertje op school. Het jaarthema is afval. We komen allemaal nog eens samen in de zaal voor een woordje uitleg. In de klas spelen we een spel rond afval (welk afval hoort in welke vuilbak) met de beebots (leren programmeren) Verschillende foto’s op de website zijn door de kleuters zelf getrokken. Ze mogen het fototoestel nemen om zo leuke foto’s te trekken in de klas. Schrijfdans: de robot

Week van 2 maart

We hebben nieuw materiaal in de bouwhoek… rolletjes, plankjes, steentjes,… Samen ontdekken we wat we hier allemaal mee kunnen bouwen. De kleuters maken een heus dino-land, met een rivier, springplanken voor de dino’s, en met 3- hoekvormige vulkanen. Samen maken we een tafel. Daarna maakte we hier een stappenplan van door foto’s hiervan te trekken. Er moeten nog enkele plankjes afgeschuurd worden voor in de bouwhoek. De kleuters krijgen de opdracht om elk 1 blokje af te schuren. In de knutselhoek maken enkele kleuters bloemen met koffiefilters en rolletjes. De kleuters proberen het spel ‘mens erger je niet’ zelfstandig te spelen. In de poppenhoek willen enkele kleuters een tafellaken maken om over de tafel te leggen. We zoeken een stuk stof en versieren dit met textielstiften. We leren een nieuwe letter. De letter E. Schrijfdans: de robot De kleuters willen telkens de poppenhoek versieren, hiervoor gebruiken ze elke keer veel kleefband. We maken samen een feestkoffer met vlagjes die we elke keer opnieuw kunnen gebruiken, zo moeten we niet elke keer zoveel plakband gebruiken.

Carnaval

Week van 17 februari

Deze week werken we rond het thema carnaval. De juf verkleedt zich in de klas om het thema in te leiden. We leren het liedje ‘hallo allemaal’ en ‘de poppenstoet’. De kleuters leren met het fototoestel werken en mogen deze week zelf foto’s trekken in de klas. Ook staat er een “fotobooth” daar kunnen de kleuters foto’ gaan trekken wanneer ze verkleed/geschminkt zijn. De kleuters kunnen elkaar schminken door gebruik te maken van een stappenplan. Enkele kleuters schilderen een grote prinses/clown waar we achteraf ons hoofd kunnen doorsteken. (Eerst maken we een ontwerp en tekenen we het in het groot op karton, daarna schilderen) Hip hip hip hoera, we vieren Ella haar verjaardag! Gelukkige verjaardag! We vieren carnaval op school.

Week van 10 februari

De juf heeft knutselboekjes gemaakt. De kleuters kunnen hier ideeën opdoen om te knutselen. (knutselen met Rolletjes, CD’s, eierkartons) De kleuters gaan zelf nog opzoek naar leuke knutselideeën. In de bouwhoek maken de kleuters een grote cirkeltent, hiervoor volgen ze een stappenplan. Op woensdag hadden we ons naaiatelier. Enkele mama’s en oma’s kwamen ons helpen om kleren te maken. Ze maakten capes, maskers, kleedjes, rokjes,… Het was zeer geslaagd!!! Bedankt aan de mama’s en oma om ons te komen helpen! Donderdag gingen we kijken naar het schoolfeest van Tilia. En vrijdag mochten we meegenieten met de tweede klklas van het huwelijksaanzoek .

Week van 3 februari

Maandag: lichtmis We vieren dit in de kerk. Vorige week wildeN enkele kleuters zelf kleren maken, toen hadden we er niet veel tijd voor dus starten we er deze week mee. Eerst en vooral maken de kleuters een ontwerp van welke kledij ze willen maken. Daarna proberen we de kledij uit papier te maken. Dit is niet zo gemakkelijk, want onze kledij scheurt de hele tijd. In de bouwhoek proberen we samen een dinolandschap te maken. We maken hiervoor bomen in de knutselhoek en zoeken materiaal bij elkaar om de dinohoek in te richten. We bespreken 2 nieuwe letters de B en de C. De kleuters kunnen kiezen of ze hiervan een werkblad maken of niet. Dit werkblad komt in hun lettermapje terecht. Jethro mocht het letterzakje mee naar huis nemen. Hip hip hip hoera Nora is jarig! Gelukkige verjaardag!

Week van 27 januari

Opdracht: We knutselen allemaal 1 kaarsje voor lichtmis. Schrijfdans: de robot: We maken hoekige figuren in verf en maken hier dan een afdruk van. De kleuters krijgen een tekendictee… goed luisteren naar wat de juf zegt. Verschillende kleuters willen in de poppenhoek een “chique” restaurant maken. We maken een deur met rietjes, we gaan opzoek naar onderleggers (we vinden gouden onderleggers in de kelder), we zoeken servetten,… We maken pannenkoeken en we zorgen voor een mooie tafelschikking en zorgen dat iedereen kan zitten.

Week van 20 januari

Deze week werken we rond de kaasavond.We knutselen mooie dingen om de zaal te versieren. We werken ook allemaal aan een mooi groepswerk.En we proeven ook eens van de lekkere kinderschotel.

Week van 13 januari

Deze week starten we met de letters. De letter A en letter S staan centraal deze week. De kleuters kunnen een letterboekje maken. (dit blijft een heel schooljaar in de klas en op het einde van het schooljaar krijgen ze dit mee naar huis) Met de strijkparels kunnen ze de letter A of S maken. We maken een groepswerk voor de kaasavond. De kleuters knutselen in de knutselhoek een sneeuwman met het gevonden materiaal. In de bouwhoek proberen we met de kaplablokjes een straat te leggen zodat de auto’s naar het dino- park kunnen rijden. Op de speelplaats vinden we een regenworm, we nemen deze mee naar de klas en bestuderen de worm. We leren een nieuw lied en volgen de leesfriezen: ‘maak een vrolijk geluid voor de heer’ De kleuters versieren de poppenhoek, ze maken hiervoor slingers. Schrijfdans: de liggende 8

Week van 6 januari

Enkele kleuters willen een spandoek maken voor juf Monique. We gaan stof zoeken en de kleuters beginnen aan hun spandoek. Voor onze juwelenwinkel maken de kleuters ook een spandoek. Het podium staat nu in de kring, de kleuters nemen de micro’s en zingen. We spelen smartgames met juf Joke. In de zandbak kunnen de kleuters iglo’s maken met piepschuim, maar de kleuters maken liever sneeuw. In de timmerhoek maken enkele kleuters een kader en maken daarna een tekening/schilderij om erin te hangen. Hip hip hip hoera Féline is jarig! Gelukkige verjaardag! Hip hip hip hoera Elise is jarig! Gelukkige verjaardag! Schrijfdans: de staande 8. De kleuters willen een kapper in de klas. Enkele kleuters brachten dingen mee naar de klas. Daarna gingen we aan de slag om een kapper te maken. In de knutselhoek knutselen er enkele kls een sneeuwpopje met het gevonden materiaal uit de knutselkastjes.

Week van 16 december

Kerstmis

Week van 9 december

Sint is voorbij en daar is de Kerstboom al! We mogen hem samen versieren tot een mooie kerstboom! Van onze winkel maken we een echte kerstwinkel waar we mooie kerstspullen kunnen kopen. We spelen ook met de spelletjes die we kregen van de sint. Ook met de buizen maken we mooie constructies. Met al de kleuters van de school gaan we de advent openen door het eerste kaarsje aan te steken. We komen daarvoor bijeen in het bureau van juf Griet dat omgevormd is tot een gezellige plek! Zo zullen we de kaarsjes een voor een aansteken! Ook in de klas maken we het gezellig en luisteren we naar het kerstverhaal. Op woensdag komt een prinses naar de school . Ze woont in “Viesvuilland” wij gaan helpen om het proper te maken door afval juist te sorteren. Met juf Joke gaan we turnen. Deze week werken we ook druk aan onze Nieuwjaarsbrief!

Week van 2 december

We maken pepernoten en marsepein voor de Sint. Natuurlijk mogen we hier zelf ook van smullen! Opdracht deze week (we krijgen maar tijd tot en met donderdag!) : een Sint maken volgens stappenplan. We richten een Sinterklaashoek in en kunnen ons verkleden. We gaan turnen: estafette: doe een pietenmuts aan, neem een speelgoedje en stop het in de zak, loop nu zo snel mogelijk naar de volgende kleuter. Hip hip hip hoera, August en Sherazad zijn jarig! Gelukkige verjaardag! Spelletjesmoment in de klas. We maken een klein schmink hoekje in de klas. Op donderdag mogen we ons schoentje zetten voor de Sint en dan nog 1 nachtje slapen… En dan eindelijk is de Sint in onze klas geweest! We spelen met het speelgoed en verwelkomen de Sint en zijn zwarte Pieten.

Week van 25 november

Deze week maken we onze hoed voor de Sint (een cadeautjeshoed, een ringenhoed of een rietjeshoed ) De kleuters krijgen een halve boot, een halve mijter of een halve zwarte Piet. Het is aan de kleuters om de andere helft ook te kleuren. (spiegelen) De kleuters maken volgens een stappenplan namaak cement (bloem en water). Daarna kunnen ze een schouw bouwen met blokjes en namaak cement. De kleuters willen een Sintenhoek in de klas en een stoomboot. Ze denken na hoe ze dit kunnen doen. We hebben een doos nodig voor de stoomboot… enkele kleuters schilderen de doos, een echt kunstwerk! De andere kleuters richten de Sintenhoek in. Er moet volgens hen een bureau in, een slaapkamer, een keuken en een stal van het paard. De stoomboot is droog, nu zorgen dat we erin kunnen! De boot moet ook kunnen varen, we zoeken wieltjes zodat de stoomboot door de gang kan varen/rijden. Hanna en Serena maken hun eigen 3D boot met zwarte Pieten, een Sint en het paard. Schrijfdans: de cirkel  een zwarte piet tekenen door alleen cirkels te gebruiken Hip, hip, hip hoera Brenn is jarig ! Gelukkige verjaardag.

Week van 18 november

We starten samen in de zaal en krijgen wat meer uitleg over het rode lint om de vuilnismannen te bedanken. We zingen samen ons projectlied. In de klas maken we een tekeningenboekje om de vuilnismannen te bedanken (we hangen dit woensdag aan onze vuilzak samen met een rood lint). Op dinsdag kwam de vuilkar op bezoek en we mochten luisteren naar de vuilnisman die wat uitleg gaf. We mochten ook eens aan het stuur zitten. Op woensdag gaven we een applaus voor de vuilkar! We leggen de instawall (fotomuur) uit aan de andere klassen. Opdracht deze week: iedereen moet een puzzel maken! De kleuters krijgen hier de hele week de tijd voor. Er is ook een uitdaging in de timmerhoek (mag je maken, maar moet niet!) De kleuters timmeren met wegwerpmateriaal een gezicht (er moeten 2 ogen, 1 neus, 1 mond, 2 oren en haren aan zijn). De kleuters willen een nieuwe winkel! Een ‘accessoire winkel’! We zoeken materiaal bij elkaar en maken zelf kettingen, armbanden en ringen! Enkele kleuters willen een tent maken in het poppenhuis. Ze gaan opzoek naar lakens, wasspelden, koorden,… We maken een mooie tent We doen tekendictee, volle concentratie! Enkele kleuters zijn al druk in de weer voor de Sint. Het thema Sint zal niet lang uitblijven.

Week van 11 november

We starten de week met de inleiding van ons gezamenlijk project : afval! Meer bepaald : het “zwerfvuil”. We gaan de straat op en met grijpers mogen we zwerfvuil oprapen en al een eerste sorteeroefening. Blik, plastiek fles in de pmd zak, het overige vuil in witte zwerfvuilzak! Zo maken we het chiropleintje een beetje proper! We maken tekeningen over de vuilnisophaler. We experimenteren met het nieuwe bouwmateriaal in de bouwhoek. Bij de “vingerpoppenkast” heeft Regenboog heel veel vuil in zijn mond zitten. Hoe kan dit gebeuren????? We maken een instawall. Hierop komen foto’s van wanneer we vuil gaan oprapen in het dorp. We maken ook grote vuilbakken en versiering voor onze instawall. Bij de oude mensen van het rusthuis gaan we leuk dansen!!! We helpen juf Stefanie en mogen in drankdopjes een gaatje kloppen. Nadien maken de kleuters van de 2de kleuterklas er iets leuks mee…. En om de week af te sluiten mogen we ook dansen naar hartenlust!