3ᵉ Kleuterklas

met juf Lies

We maken pepernoten en marsepein voor de Sint. Natuurlijk mogen we hier zelf ook van smullen! Opdracht deze week (we krijgen maar tijd tot en met donderdag!) : een Sint maken volgens stappenplan. We richten een Sinterklaashoek in en kunnen ons verkleden. We gaan turnen: estafette: doe een pietenmuts aan, neem een speelgoedje en stop het in de zak, loop nu zo snel mogelijk naar de volgende kleuter. Hip hip hip hoera, August en Sherazad zijn jarig! Gelukkige verjaardag! Spelletjesmoment in de klas. We maken een klein schmink hoekje in de klas. Op donderdag mogen we ons schoentje zetten voor de Sint en dan nog 1 nachtje slapen… En dan eindelijk is de Sint in onze klas geweest! We spelen met het speelgoed en verwelkomen de Sint en zijn zwarte Pieten.

Week van 2 december

Deze week maken we onze hoed voor de Sint (een cadeautjeshoed, een ringenhoed of een rietjeshoed ) De kleuters krijgen een halve boot, een halve mijter of een halve zwarte Piet. Het is aan de kleuters om de andere helft ook te kleuren. (spiegelen) De kleuters maken volgens een stappenplan namaak cement (bloem en water). Daarna kunnen ze een schouw bouwen met blokjes en namaak cement. De kleuters willen een Sintenhoek in de klas en een stoomboot. Ze denken na hoe ze dit kunnen doen. We hebben een doos nodig voor de stoomboot… enkele kleuters schilderen de doos, een echt kunstwerk! De andere kleuters richten de Sintenhoek in. Er moet volgens hen een bureau in, een slaapkamer, een keuken en een stal van het paard. De stoomboot is droog, nu zorgen dat we erin kunnen! De boot moet ook kunnen varen, we zoeken wieltjes zodat de stoomboot door de gang kan varen/rijden. Hanna en Serena maken hun eigen 3D boot met zwarte Pieten, een Sint en het paard. Schrijfdans: de cirkel  een zwarte piet tekenen door alleen cirkels te gebruiken Hip, hip, hip hoera Brenn is jarig ! Gelukkige verjaardag.

Week van 25 november

We starten samen in de zaal en krijgen wat meer uitleg over het rode lint om de vuilnismannen te bedanken. We zingen samen ons projectlied. In de klas maken we een tekeningenboekje om de vuilnismannen te bedanken (we hangen dit woensdag aan onze vuilzak samen met een rood lint). Op dinsdag kwam de vuilkar op bezoek en we mochten luisteren naar de vuilnisman die wat uitleg gaf. We mochten ook eens aan het stuur zitten. Op woensdag gaven we een applaus voor de vuilkar! We leggen de instawall (fotomuur) uit aan de andere klassen. Opdracht deze week: iedereen moet een puzzel maken! De kleuters krijgen hier de hele week de tijd voor. Er is ook een uitdaging in de timmerhoek (mag je maken, maar moet niet!) De kleuters timmeren met wegwerpmateriaal een gezicht (er moeten 2 ogen, 1 neus, 1 mond, 2 oren en haren aan zijn). De kleuters willen een nieuwe winkel! Een ‘accessoire winkel’! We zoeken materiaal bij elkaar en maken zelf kettingen, armbanden en ringen! Enkele kleuters willen een tent maken in het poppenhuis. Ze gaan opzoek naar lakens, wasspelden, koorden,… We maken een mooie tent We doen tekendictee, volle concentratie! Enkele kleuters zijn al druk in de weer voor de Sint. Het thema Sint zal niet lang uitblijven.

Week van 18 november

We starten de week met de inleiding van ons gezamenlijk project : afval! Meer bepaald : het “zwerfvuil”. We gaan de straat op en met grijpers mogen we zwerfvuil oprapen en al een eerste sorteeroefening. Blik, plastiek fles in de pmd zak, het overige vuil in witte zwerfvuilzak! Zo maken we het chiropleintje een beetje proper! We maken tekeningen over de vuilnisophaler. We experimenteren met het nieuwe bouwmateriaal in de bouwhoek. Bij de “vingerpoppenkast” heeft Regenboog heel veel vuil in zijn mond zitten. Hoe kan dit gebeuren????? We maken een instawall. Hierop komen foto’s van wanneer we vuil gaan oprapen in het dorp. We maken ook grote vuilbakken en versiering voor onze instawall. Bij de oude mensen van het rusthuis gaan we leuk dansen!!! We helpen juf Stefanie en mogen in drankdopjes een gaatje kloppen. Nadien maken de kleuters van de 2de kleuterklas er iets leuks mee…. En om de week af te sluiten mogen we ook dansen naar hartenlust!

Week van 11 november

Hip hip hip hoera, Prince is jarig! Gelukkige verjaardag! We werken deze week heel hard aan onze lantaarntjes. De kleuters kiezen 1 lantaarntje dat ze moeten maken. Wanneer iedereen klaar is mogen ze nog lantaarntjes maken. In de bouwhoek gebruiken enkele kleuters de boomstammen om een hoger treinspoor te kunnen maken. Enkele kleuters willen in de winkel een restaurantje maken. We verschuiven enkele kasten en tafeltjes en maken een keuken in de winkel en een restaurantje in de poppenhoek. We maken menukaarten, bloemetjes voor op de tafel. Iedereen mag komen eten! Wat gezellig! We luisteren naar het verhaal van Sint-maarten, gaan naar het kampvuur kijken en gaan de liedjes oefenen in het rusthuis. De knikkerbaan is deze week ook een succes. We maken samen een hele grote knikkerbaan. Deze week was het ook schrijfdans: de boom. We kleven ons papier vast op de tafel en tekenen de boom. Daarna doen we een kleine schrijfoefening, we schrijven de 6.

Week van 4 november

We leren een nieuw spel kennen. Opletten dat de stokjes niet vallen! De kleuters mogen mee pompoensoep gaan maken, na de middag proeven we van de soep. Mmm wat is ze lekker! De afwas moet ook gebeuren… enkele kleuters helpen mee. We schilderen ons papier-maché ballon. Niet gemakkelijk want hij rolt altijd weg, dit wordt een mooie herfstappel: vervolg schrijfdans. We leren werken met een klein boormachine. Gaatjes boren in een rolletje, daarna schilderen en zo hebben we een lantaarntje voor de lichtstoet. Hip hip hip hoera, Elias is jarig! Gelukkige verjaardag! We brengen een bezoekje aan de oude mensen. We begroeten de mensen door een handje te geven. Daarna mogen we samen dansen en knutselen. Ons bos op de speelplaats verdwijnt! De kleuters hebben heel hard gewerkt om onze speelplaats terug proper te krijgen. Zo zijn we klaar voor onze herfstvakantie!

Week van 21 oktober

De herfst is nu ook op onze speelplaats zichtbaar! Uitdaging : op een houten plankje spijkers slaan voor spinnenweb. Wie graag een gekleurd “spinnenplankje “ heeft mag dit eerst schilderen. In de zandbak natuurspel met boomstammen en kaboutertjes. Noten : lekker!!!! We maken zelf een herfstwinkel. We zetten op de kaartjes of de kastanjes / noten eetbaar zijn of niet. De kleuters mogen dan noten gaan kopen in de winkel (wegen  noot moet hetzelfde wegen als op het opdrachtenkaartje staat) Nadat we noten gekocht hebben in onze herfstwinkel mogen we ze zelf kraken met notenkrakers (of met onze voet) en dan smullen maar !!! Ook tamme kastanjes kunnen we pellen en opeten. Een echte wandeling naar het speelbos. Paddenstoelen blijven tot de verbeelding spreken! Kijken mag , aanraken niet !!!! Wie kan zijn/haar gevonden stok veilig en wel naar school brengen? Opdracht : voor onze lieve grootouders maken we een kaart met scheerschuim en verf !! In de bouwhoek willen de kleuters ervoor zorgen dat het treinspoor naar omhoog kan gaan… met blokjes lukt het niet, maar plots ontdekken we de magneten… daarmee kan het spoor blijven staan. Schrijfdans : de boom. Met lijm en papier beplakken we een ballon. Hiervan maken we achteraf een appel. We sluiten de week af met een “blote voeten pad” gemaakt van herfstmateriaal! Leuk!!!!

Week van 14 oktober

Vanaf deze week starten we met het nieuwe onthaal. De helpende handjes blijven in de kring zitten. De andere kleuters kiezen of ze in de kring willen blijven of kiezen om in stilte te gaan kleuren of tekenen in de klas. Dit verliep al heel vlot!!! We spelen een spel : ik zeg wat jij moet tekenen (op klein en groot krijtbord) Wat leuk! Het eerste leerjaar komt op bezoek! We spelen samen buiten. Tijdens de turnles voeren de kleuters opdrachten uit per twee met de bal. In de knutselhoek worden er toverstafjes geknutseld en daar hoort een prinsessenkleedje bij! We spelen een kringspel met mevrouw “tingeling” een ballon met belletje erin. Zorg dat de ballon geen lawaai maakt. Deze week deden we ook schrijfdans. Niet de vulkaan maar deze keer de boom. Eerst groot motorisch en nadien op verschillende soorten krijtborden. Samen keken we ook naar ons filmpje van Kaatje! Dat hebben we goed gedaan!!

Week van 7 oktober

De klas is een beetje anders… de poppenhoek is op een nieuwe plaats en ook de computer en luisterhoek staan op een andere plaats. Vanaf nu hebben we ook een rustig hoekje waar we rustig kunnen zitten of een beetje kunnen rusten. In dit hoekje hangen ook foto’s van de kleuters en hun familie (foto’s die jullie meegaven wanneer jullie kleuters in de Nijntjesklas zaten). We bouwen een lang treinspoor in Dino-land. De trein rijdt door de hele klas. Enkele kleuters spelen het spel ‘ik teken wat jij zegt!’ Kijk eens wat een mooie tekeningen we krijgen op ons krijtbordje. De kleuters ontdekken wat nieuwe materialen in de knutselhoek. Met stokjes en kaartjes proberende kleuters een hoge toren te maken. Enkele andere kleuters proberen een auto te maken die echt kan rijden. Tijdens het onthaalmoment steken we een kaarsje aan. Dit doet de juf met een lucifer en een luciferdoosje. Enkele kleuters zijn hierdoor echt verwonderd door, ze vragen zich af hoe het vuur kan komen. De verwondering zet zich verder in de knutselhoek, verschillende kleuters zoeken materiaal om zelf een lucifer te maken, maar we hebben ook een doosje nodig… we gaan op zoek in de kelder naar een doosje voor onze lucifers. Tijdens de schrijfdans schilderen we de vulkaan. Deze week oefenden we ook voor een dansje voor Kaatje tralalaatje.

Week van 30 september

Hip hip hip hoera, Liam was jarig! Gelukkige verjaardag We beginnen onze week met een gezamenlijk moment buiten: de verkeersslang Sam wordt voorgesteld aan de kleuters. Ook de politie kwam op bezoek in onze school! In de klas maakten enkele kleuters een verkeersbaan met de treinsporen. Na de verkeersbaan werd het terug een treinspoor maar probeerden enkele kleuters een tweede treinspoor in de hoogte te maken. Hier werkten ze een hele week aan! We leren het lied ‘hebra hebra ik ben meneer de Zebra’. De kleuters mogen zelf om de beurt dirigent spelen. Achteraf tijdens het vrij spel speelden de kleuters verder ‘dirigentje’. De kleuters konden gaan luisteren naar het verhaal ‘de politie’. We bekijken en bespreken enkele verkeersborden. Daarna mogen de kleuters zelf een verkeersbord gaan knutselen in de knutselhoek. (een vrije opdracht!) De kleuters ontdekten in de boekenhoek de kleine vingerpopjes. Hiermee speelden ze verhaaltje voor andere kleuters. In de schrijfhoek vinden de kleuters de strijkparels. Hier gaan heel veel kleuters mee aan de slag. Let op, dit moeten we volledig afwerken en mogen we niet laten liggen omdat we geen zin meer hebben! In de zandbak blijft de vulkaan tot de verbeelding spreken. We laten de vulkaan terug uitbarsten door bicarnet en azijn te gebruiken. Enkele kleuters nemen de dino’s erbij om hier verder mee te spelen. Al snel maken de kleuters ook een zee voor de dino’s, ze maken een dam zodat het water niet verder kan. We spelen een spel om te leren stappen op straat en te leren oversteken, daarna gaan we wandelen op straat en steken we de straat over aan het zebrapad. Bravo, iedereen krijgt zijn voetgangersbrevet! We hebben nog wat tijd over dus gaan we nog even spelen in de speeltuin!

Week van 23 september

Deze week mochten we terug 3 jarigen vieren. Hip hip hip hoera aan Sil, Sien en Warre! Sil koos voor een verhaal en Sien en Warre kozen bellenblazen. De eerste uitdaging van dit schooljaar: maak een knikkerbaan met het treinspoor. De kleuters die hier zin in hadden mochten samen nadenken hoe we dit gingen verwezenlijken. Eerst bouwden we hoge torens met blokken en daar de treinsporen op. Maar dit viel elke keer om! We dachten verder na en gingen voor stevigere palen die we maakten van clics. In de zandbak maakten enkele kleuters een hoge toren en lieten de auto’s eraf racen. Kabouter Tingeling kwam nog eens op bezoek! Het is leuk als je vriendjes hebt! (Godsdienst : poppenkast) Eindelijk mogen we schilderen! We leren hoe we zelf de verf en al het materiaal dat we nodig hebben moeten nemen. Daarna starten we aan ons eigen kunstwerk! Na ons kunstwerk leren we ook hoe we alles netjes moeten opruimen en afwassen. De knikkerbaan was deze week ook een succes! Veel knikkerbanen werden gecreëerd, ook een SUPER hoge knikkerbaan! Hiervoor moesten we zelfs op de kast gaan staan. Opletten dus! Tijdens de schrijfdans maakten we een vulkaan uit klei en lieten deze ook uitbarsten. Grote verwondering bij de kleuters! We gingen ook turnen met juf Lobke en op vrijdag met juf Monique en juf Lies. Op vrijdag was het mooi weer en na het turnen bleven we buiten spelen in de zandbak. We maakten een grote berg… maar het zand was te droog… We gingen water halen en de berg werd plots een vulkaan die aan het uitbarsten was!

Week van 16 september

De kleuters ontdekten de doos met verkleedkledij. Ze probeerden zichzelf aan te kleden, we moesten goed zoeken hoe we de verkleedkledij aan moesten krijgen… Er werd druk gespeeld met de lego. Enkele kleuters maakten een brandweerkazerne. De brandweerauto stond in de garage, klaar om uit te rukken! In het huis ernaast konden de brandweermannen even tot rust komen. De eerste kronen kwamen ook tevoorschijn in de knutselhoek. Hoe groot moet mijn papier zijn? Hoe kan ik dit nu vastmaken? Hoe ga ik dit versieren? Een hele ontdekking voor de kleuters. Enkele kleuters wilden graag een opdracht. Op onze knutselzak is nog niet veel te zien… De kleuters moeten op de computer hun naam typen, daarna papier gaan halen uit de printer en als laatste hun naam inkleuren.  hiervoor kregen de kleuters 3 dagen tijd (maandag, dinsdag, woensdag) De volgende opdracht was voor donderdag en vrijdag. De kleuters leren werken met waterverf en schilderen zo een figuur van de mooiste vis van de zee. Deze komt op de andere kant van hun knutselzak. We mochten weer feesten! Deze week 3 jarigen! Hip hip hip hoera aan Rudy, Elisa en Louise. Rudy koos maandag om het spelletje ‘de zieke krab’ te spelen. Elisa koos op dinsdag bellenblazen. En voor Louise mochten we terug gaan bellenblazen. Op woensdag was het poppenkast ‘waar is de boekentas van Jantje?’. Donderdag gingen we turnen met juf Lobke. In de namiddag is het voor de eerste keer schrijfdans  de vulkaan. Vrijdag bewegingsomloop in de zaal en buiten.

Week van 9 september

Een nieuw schooljaar, een nieuwe klas… allemaal nieuwe regels en afspraken. We leren elkaar kennen en ontdekken onze nieuwe klas. Allemaal nieuwe hoeken, andere gewoontes,… we gaan op ontdekkingstocht door de klas! De timmerhoek slaat onmiddellijk aan, veel kleuters willen gaan timmeren dus moeten we even onze beurt afwachten. Hier werden deze week al mooie kunstwerkjes getimmerd! In de zandtafel mogen we zelf het zand nat maken, zelf water nemen en bij het zand doen. Al snel maken de kleuters Dino-land met grote bergen in de zandtafel. De knutselhoek… daar mogen we vrij knutselen, alles wat in de kastjes ligt mogen we gebruiken. De kleuters zijn nieuwsgierig en maken al enkele mooie creaties. De poppenkastpoppen worden ook snel gevonden in de kring. Eerst was het een beetje zoeken wat we hiermee konden doen, tot enkele kleuters op het idee kwamen om zich te verstoppen achter de bank om zo poppenkast te spelen. Natuurlijk moeten er ook mensen komen kijken, hiervoor zetten we enkele bakken klaar waar deze mensen op kunnen zitten en kunnen genieten van het poppenspel. We mochten luisteren naar enkele leuke verhalen. Enkele kleuters waagde zich al aan een puzzel en op donderdagnamiddag mochten enkele kleuters bij juf Lobke smartgames gaan spelen. We mochten ook even luisteren naar juf Lieve zij kwam de kleuters warm maken om bij haar muzieklesjes te volgen. Op vrijdag speelden we in 2 groepen ‘schipper mag ik overvaren’. Die dag hadden we ook een jarige! Gelukkige verjaardag Jethro! Jethro koos op het einde van de dag voor bellenblazen. De kleuters maakten deze week kennis met het ‘restaurantje’. Tussen een bepaald tijdstip mogen de kleuters hun koek of fruit gaan eten. Dit moeten we nog even gewoon worden… Het was een leuke eerste week, waar we veel mochten ontdekken maar ook heel veel nieuwe informatie kregen.

Week van 2 september