3ᵉ Kleuterklas

met juf Lies

De kleuters hebben van alles opgevangen over het corona virus, ze zijn hier heel erg mee bezig. We bekijken een aflevering van Karrewiet. Daarna willen de kleuters zelf aan de slag gaan om een nieuwsuitzending te maken. Ze zoeken een naam… ‘studio de zandkorrel’. Daarna bedenken ze vragen die ze aan bepaalde personen kunnen gaan stellen. Een cameraman/vrouw filmt de interviewer. We spelen verstoppertje op school. Het jaarthema is afval. We komen allemaal nog eens samen in de zaal voor een woordje uitleg. In de klas spelen we een spel rond afval (welk afval hoort in welke vuilbak) met de beebots (leren programmeren) Verschillende foto’s op de website zijn door de kleuters zelf getrokken. Ze mogen het fototoestel nemen om zo leuke foto’s te trekken in de klas. Schrijfdans: de robot

Week van 9 maart

We hebben nieuw materiaal in de bouwhoek… rolletjes, plankjes, steentjes,… Samen ontdekken we wat we hier allemaal mee kunnen bouwen. De kleuters maken een heus dino-land, met een rivier, springplanken voor de dino’s, en met 3- hoekvormige vulkanen. Samen maken we een tafel. Daarna maakte we hier een stappenplan van door foto’s hiervan te trekken. Er moeten nog enkele plankjes afgeschuurd worden voor in de bouwhoek. De kleuters krijgen de opdracht om elk 1 blokje af te schuren. In de knutselhoek maken enkele kleuters bloemen met koffiefilters en rolletjes. De kleuters proberen het spel ‘mens erger je niet’ zelfstandig te spelen. In de poppenhoek willen enkele kleuters een tafellaken maken om over de tafel te leggen. We zoeken een stuk stof en versieren dit met textielstiften. We leren een nieuwe letter. De letter E. Schrijfdans: de robot De kleuters willen telkens de poppenhoek versieren, hiervoor gebruiken ze elke keer veel kleefband. We maken samen een feestkoffer met vlagjes die we elke keer opnieuw kunnen gebruiken, zo moeten we niet elke keer zoveel plakband gebruiken.

Week van 2 maart

Carnaval

Deze week werken we rond het thema carnaval. De juf verkleedt zich in de klas om het thema in te leiden. We leren het liedje ‘hallo allemaal’ en ‘de poppenstoet’. De kleuters leren met het fototoestel werken en mogen deze week zelf foto’s trekken in de klas. Ook staat er een “fotobooth” daar kunnen de kleuters foto’ gaan trekken wanneer ze verkleed/geschminkt zijn. De kleuters kunnen elkaar schminken door gebruik te maken van een stappenplan. Enkele kleuters schilderen een grote prinses/clown waar we achteraf ons hoofd kunnen doorsteken. (Eerst maken we een ontwerp en tekenen we het in het groot op karton, daarna schilderen) Hip hip hip hoera, we vieren Ella haar verjaardag! Gelukkige verjaardag! We vieren carnaval op school.

Week van 17 februari

De juf heeft knutselboekjes gemaakt. De kleuters kunnen hier ideeën opdoen om te knutselen. (knutselen met Rolletjes, CD’s, eierkartons) De kleuters gaan zelf nog opzoek naar leuke knutselideeën. In de bouwhoek maken de kleuters een grote cirkeltent, hiervoor volgen ze een stappenplan. Op woensdag hadden we ons naaiatelier. Enkele mama’s en oma’s kwamen ons helpen om kleren te maken. Ze maakten capes, maskers, kleedjes, rokjes,… Het was zeer geslaagd!!! Bedankt aan de mama’s en oma om ons te komen helpen! Donderdag gingen we kijken naar het schoolfeest van Tilia. En vrijdag mochten we meegenieten met de tweede klklas van het huwelijksaanzoek .

Week van 10 februari

Maandag: lichtmis We vieren dit in de kerk. Vorige week wildeN enkele kleuters zelf kleren maken, toen hadden we er niet veel tijd voor dus starten we er deze week mee. Eerst en vooral maken de kleuters een ontwerp van welke kledij ze willen maken. Daarna proberen we de kledij uit papier te maken. Dit is niet zo gemakkelijk, want onze kledij scheurt de hele tijd. In de bouwhoek proberen we samen een dinolandschap te maken. We maken hiervoor bomen in de knutselhoek en zoeken materiaal bij elkaar om de dinohoek in te richten. We bespreken 2 nieuwe letters de B en de C. De kleuters kunnen kiezen of ze hiervan een werkblad maken of niet. Dit werkblad komt in hun lettermapje terecht. Jethro mocht het letterzakje mee naar huis nemen. Hip hip hip hoera Nora is jarig! Gelukkige verjaardag!

Week van 3 februari

Opdracht: We knutselen allemaal 1 kaarsje voor lichtmis. Schrijfdans: de robot: We maken hoekige figuren in verf en maken hier dan een afdruk van. De kleuters krijgen een tekendictee… goed luisteren naar wat de juf zegt. Verschillende kleuters willen in de poppenhoek een “chique” restaurant maken. We maken een deur met rietjes, we gaan opzoek naar onderleggers (we vinden gouden onderleggers in de kelder), we zoeken servetten,… We maken pannenkoeken en we zorgen voor een mooie tafelschikking en zorgen dat iedereen kan zitten.

Week van 27 januari

Deze week werken we rond de kaasavond.We knutselen mooie dingen om de zaal te versieren. We werken ook allemaal aan een mooi groepswerk.En we proeven ook eens van de lekkere kinderschotel.

Week van 20 januari

Deze week starten we met de letters. De letter A en letter S staan centraal deze week. De kleuters kunnen een letterboekje maken. (dit blijft een heel schooljaar in de klas en op het einde van het schooljaar krijgen ze dit mee naar huis) Met de strijkparels kunnen ze de letter A of S maken. We maken een groepswerk voor de kaasavond. De kleuters knutselen in de knutselhoek een sneeuwman met het gevonden materiaal. In de bouwhoek proberen we met de kaplablokjes een straat te leggen zodat de auto’s naar het dino- park kunnen rijden. Op de speelplaats vinden we een regenworm, we nemen deze mee naar de klas en bestuderen de worm. We leren een nieuw lied en volgen de leesfriezen: ‘maak een vrolijk geluid voor de heer’ De kleuters versieren de poppenhoek, ze maken hiervoor slingers. Schrijfdans: de liggende 8

Week van 13 januari

Enkele kleuters willen een spandoek maken voor juf Monique. We gaan stof zoeken en de kleuters beginnen aan hun spandoek. Voor onze juwelenwinkel maken de kleuters ook een spandoek. Het podium staat nu in de kring, de kleuters nemen de micro’s en zingen. We spelen smartgames met juf Joke. In de zandbak kunnen de kleuters iglo’s maken met piepschuim, maar de kleuters maken liever sneeuw. In de timmerhoek maken enkele kleuters een kader en maken daarna een tekening/schilderij om erin te hangen. Hip hip hip hoera Féline is jarig! Gelukkige verjaardag! Hip hip hip hoera Elise is jarig! Gelukkige verjaardag! Schrijfdans: de staande 8. De kleuters willen een kapper in de klas. Enkele kleuters brachten dingen mee naar de klas. Daarna gingen we aan de slag om een kapper te maken. In de knutselhoek knutselen er enkele kls een sneeuwpopje met het gevonden materiaal uit de knutselkastjes.

Week van 6 januari

Kerstmis

Week van 16 december

Sint is voorbij en daar is de Kerstboom al! We mogen hem samen versieren tot een mooie kerstboom! Van onze winkel maken we een echte kerstwinkel waar we mooie kerstspullen kunnen kopen. We spelen ook met de spelletjes die we kregen van de sint. Ook met de buizen maken we mooie constructies. Met al de kleuters van de school gaan we de advent openen door het eerste kaarsje aan te steken. We komen daarvoor bijeen in het bureau van juf Griet dat omgevormd is tot een gezellige plek! Zo zullen we de kaarsjes een voor een aansteken! Ook in de klas maken we het gezellig en luisteren we naar het kerstverhaal. Op woensdag komt een prinses naar de school . Ze woont in “Viesvuilland” wij gaan helpen om het proper te maken door afval juist te sorteren. Met juf Joke gaan we turnen. Deze week werken we ook druk aan onze Nieuwjaarsbrief!

Week van 9 december

We maken pepernoten en marsepein voor de Sint. Natuurlijk mogen we hier zelf ook van smullen! Opdracht deze week (we krijgen maar tijd tot en met donderdag!) : een Sint maken volgens stappenplan. We richten een Sinterklaashoek in en kunnen ons verkleden. We gaan turnen: estafette: doe een pietenmuts aan, neem een speelgoedje en stop het in de zak, loop nu zo snel mogelijk naar de volgende kleuter. Hip hip hip hoera, August en Sherazad zijn jarig! Gelukkige verjaardag! Spelletjesmoment in de klas. We maken een klein schmink hoekje in de klas. Op donderdag mogen we ons schoentje zetten voor de Sint en dan nog 1 nachtje slapen… En dan eindelijk is de Sint in onze klas geweest! We spelen met het speelgoed en verwelkomen de Sint en zijn zwarte Pieten.

Week van 2 december

Deze week maken we onze hoed voor de Sint (een cadeautjeshoed, een ringenhoed of een rietjeshoed ) De kleuters krijgen een halve boot, een halve mijter of een halve zwarte Piet. Het is aan de kleuters om de andere helft ook te kleuren. (spiegelen) De kleuters maken volgens een stappenplan namaak cement (bloem en water). Daarna kunnen ze een schouw bouwen met blokjes en namaak cement. De kleuters willen een Sintenhoek in de klas en een stoomboot. Ze denken na hoe ze dit kunnen doen. We hebben een doos nodig voor de stoomboot… enkele kleuters schilderen de doos, een echt kunstwerk! De andere kleuters richten de Sintenhoek in. Er moet volgens hen een bureau in, een slaapkamer, een keuken en een stal van het paard. De stoomboot is droog, nu zorgen dat we erin kunnen! De boot moet ook kunnen varen, we zoeken wieltjes zodat de stoomboot door de gang kan varen/rijden. Hanna en Serena maken hun eigen 3D boot met zwarte Pieten, een Sint en het paard. Schrijfdans: de cirkel  een zwarte piet tekenen door alleen cirkels te gebruiken Hip, hip, hip hoera Brenn is jarig ! Gelukkige verjaardag.

Week van 25 november

We starten samen in de zaal en krijgen wat meer uitleg over het rode lint om de vuilnismannen te bedanken. We zingen samen ons projectlied. In de klas maken we een tekeningenboekje om de vuilnismannen te bedanken (we hangen dit woensdag aan onze vuilzak samen met een rood lint). Op dinsdag kwam de vuilkar op bezoek en we mochten luisteren naar de vuilnisman die wat uitleg gaf. We mochten ook eens aan het stuur zitten. Op woensdag gaven we een applaus voor de vuilkar! We leggen de instawall (fotomuur) uit aan de andere klassen. Opdracht deze week: iedereen moet een puzzel maken! De kleuters krijgen hier de hele week de tijd voor. Er is ook een uitdaging in de timmerhoek (mag je maken, maar moet niet!) De kleuters timmeren met wegwerpmateriaal een gezicht (er moeten 2 ogen, 1 neus, 1 mond, 2 oren en haren aan zijn). De kleuters willen een nieuwe winkel! Een ‘accessoire winkel’! We zoeken materiaal bij elkaar en maken zelf kettingen, armbanden en ringen! Enkele kleuters willen een tent maken in het poppenhuis. Ze gaan opzoek naar lakens, wasspelden, koorden,… We maken een mooie tent We doen tekendictee, volle concentratie! Enkele kleuters zijn al druk in de weer voor de Sint. Het thema Sint zal niet lang uitblijven.

Week van 18 november

We starten de week met de inleiding van ons gezamenlijk project : afval! Meer bepaald : het “zwerfvuil”. We gaan de straat op en met grijpers mogen we zwerfvuil oprapen en al een eerste sorteeroefening. Blik, plastiek fles in de pmd zak, het overige vuil in witte zwerfvuilzak! Zo maken we het chiropleintje een beetje proper! We maken tekeningen over de vuilnisophaler. We experimenteren met het nieuwe bouwmateriaal in de bouwhoek. Bij de “vingerpoppenkast” heeft Regenboog heel veel vuil in zijn mond zitten. Hoe kan dit gebeuren????? We maken een instawall. Hierop komen foto’s van wanneer we vuil gaan oprapen in het dorp. We maken ook grote vuilbakken en versiering voor onze instawall. Bij de oude mensen van het rusthuis gaan we leuk dansen!!! We helpen juf Stefanie en mogen in drankdopjes een gaatje kloppen. Nadien maken de kleuters van de 2de kleuterklas er iets leuks mee…. En om de week af te sluiten mogen we ook dansen naar hartenlust!

Week van 11 november

Hip hip hip hoera, Prince is jarig! Gelukkige verjaardag! We werken deze week heel hard aan onze lantaarntjes. De kleuters kiezen 1 lantaarntje dat ze moeten maken. Wanneer iedereen klaar is mogen ze nog lantaarntjes maken. In de bouwhoek gebruiken enkele kleuters de boomstammen om een hoger treinspoor te kunnen maken. Enkele kleuters willen in de winkel een restaurantje maken. We verschuiven enkele kasten en tafeltjes en maken een keuken in de winkel en een restaurantje in de poppenhoek. We maken menukaarten, bloemetjes voor op de tafel. Iedereen mag komen eten! Wat gezellig! We luisteren naar het verhaal van Sint-maarten, gaan naar het kampvuur kijken en gaan de liedjes oefenen in het rusthuis. De knikkerbaan is deze week ook een succes. We maken samen een hele grote knikkerbaan. Deze week was het ook schrijfdans: de boom. We kleven ons papier vast op de tafel en tekenen de boom. Daarna doen we een kleine schrijfoefening, we schrijven de 6.

Week van 4 november

We leren een nieuw spel kennen. Opletten dat de stokjes niet vallen! De kleuters mogen mee pompoensoep gaan maken, na de middag proeven we van de soep. Mmm wat is ze lekker! De afwas moet ook gebeuren… enkele kleuters helpen mee. We schilderen ons papier-maché ballon. Niet gemakkelijk want hij rolt altijd weg, dit wordt een mooie herfstappel: vervolg schrijfdans. We leren werken met een klein boormachine. Gaatjes boren in een rolletje, daarna schilderen en zo hebben we een lantaarntje voor de lichtstoet. Hip hip hip hoera, Elias is jarig! Gelukkige verjaardag! We brengen een bezoekje aan de oude mensen. We begroeten de mensen door een handje te geven. Daarna mogen we samen dansen en knutselen. Ons bos op de speelplaats verdwijnt! De kleuters hebben heel hard gewerkt om onze speelplaats terug proper te krijgen. Zo zijn we klaar voor onze herfstvakantie!

Week van 21 oktober

De herfst is nu ook op onze speelplaats zichtbaar! Uitdaging : op een houten plankje spijkers slaan voor spinnenweb. Wie graag een gekleurd “spinnenplankje “ heeft mag dit eerst schilderen. In de zandbak natuurspel met boomstammen en kaboutertjes. Noten : lekker!!!! We maken zelf een herfstwinkel. We zetten op de kaartjes of de kastanjes / noten eetbaar zijn of niet. De kleuters mogen dan noten gaan kopen in de winkel (wegen  noot moet hetzelfde wegen als op het opdrachtenkaartje staat) Nadat we noten gekocht hebben in onze herfstwinkel mogen we ze zelf kraken met notenkrakers (of met onze voet) en dan smullen maar !!! Ook tamme kastanjes kunnen we pellen en opeten. Een echte wandeling naar het speelbos. Paddenstoelen blijven tot de verbeelding spreken! Kijken mag , aanraken niet !!!! Wie kan zijn/haar gevonden stok veilig en wel naar school brengen? Opdracht : voor onze lieve grootouders maken we een kaart met scheerschuim en verf !! In de bouwhoek willen de kleuters ervoor zorgen dat het treinspoor naar omhoog kan gaan… met blokjes lukt het niet, maar plots ontdekken we de magneten… daarmee kan het spoor blijven staan. Schrijfdans : de boom. Met lijm en papier beplakken we een ballon. Hiervan maken we achteraf een appel. We sluiten de week af met een “blote voeten pad” gemaakt van herfstmateriaal! Leuk!!!!

Week van 14 oktober

Vanaf deze week starten we met het nieuwe onthaal. De helpende handjes blijven in de kring zitten. De andere kleuters kiezen of ze in de kring willen blijven of kiezen om in stilte te gaan kleuren of tekenen in de klas. Dit verliep al heel vlot!!! We spelen een spel : ik zeg wat jij moet tekenen (op klein en groot krijtbord) Wat leuk! Het eerste leerjaar komt op bezoek! We spelen samen buiten. Tijdens de turnles voeren de kleuters opdrachten uit per twee met de bal. In de knutselhoek worden er toverstafjes geknutseld en daar hoort een prinsessenkleedje bij! We spelen een kringspel met mevrouw “tingeling” een ballon met belletje erin. Zorg dat de ballon geen lawaai maakt. Deze week deden we ook schrijfdans. Niet de vulkaan maar deze keer de boom. Eerst groot motorisch en nadien op verschillende soorten krijtborden. Samen keken we ook naar ons filmpje van Kaatje! Dat hebben we goed gedaan!!

Week van 7 oktober